Ränta på Ränta

Ränta på Ränta

ränta

 

Alla som sparat pengar eller åtminstone tänkt på saker har hört uttrycket ränta på ränta men vad betyder det egentligen? Vi på bästasparkontot.com visar med ett enkelt exempel på hur ränta på ränta fungerar och varför det är viktigt att låta pengarna ligga kvar på kontot efter att räntan blivit utbetald.

Ränta på ränta kortfattat

Ränta på ränta är precis vad det låter som, nämligen ränta på ränta.

Vi visar här med ett enkelt exempel effekten av ränta på ränta:

Du sparar 10 000 kr och får 10 % ränta årligen efter 1 år får du 1000 kr utbetalt som ränta.

Du behåller pengarna på sparkontot vilket ger dig en summa på 1100 och året därpå får du 1100 i ränta utbetalt.

Du har nu 12100 och året därpå har du 13200.

Du har alltså fått ränta på pengar som du fått som ränta från början.

 

Att låta pengarna vara kvar på sparkonton

Oavsett vilken anledning du har med ditt sparande så finns det ingen anledning att röra pengarna på sparkontot framtill den dagen du behöver dem kommer. Låt hellre räntan stanna kvar på kontot för att på det här sättet öka avkastningen på ditt kapital. Tyvärr finns det inte många sparkonton som ger 10 % i ränta årligen men vi på bästasparkontot.com rekommenderar 4Spar som har höga räntor på sina sparkonton. Tyvärr får du maximalt ha 50 000 kr på deras sparkonton.

 

Att spara pengar

Alla människor borde ha ett par sparkonton som ska vara till olika ändamål varav ett kan vara för resor och eventuella framtida utgifter medans ett sparkonto ska vara för den dagen du verkligen behöver dem.

Detta sparkonto, som vi kan kalla Akutsparkontot är till för den dagen du blir sjuk, arbetslös eller går i pension och ska finnas till som buffert mot eventuella dåliga tider.

Man ska lägga undan ungefär 15 % av sin årliga inkomst på ett sådant sparkonto.