EU överväger att kunna stoppa sparare från att ta ut pengar om banken får problem

Reuters skriver i en artikel om att EU efter att ha fått förslaget från Estland nu överväger att införa en möjlighet att stoppa sparare från att ta ut pengar om banken får problem eller om det råder en finanskris.

Detta för att minska risken för en uttagsanstormning eller som det heter på engelska ”bankrun”. I korthet betyder det att kunder i banken misstror bankens möjligheter att i framtiden kunna återbetala vad de är skyldiga och därför försöker ett stort antal kunder ta ut så mycket som möjligt.

I slutändan så fanns det sällan några problem med banken men den var däremot inte beredd på en anstormning och det leder till att banken i slutändan får problem.

Detta kommer troligtvis inte påverka svenska sparare i någon större utsträckning förrän det händer att en bank får problem då det kan bli svårt att betala något. Förslaget innebär både en möjlighet att stoppa kunder från att ta ut pengar men även att göra elektroniska överföringar. Så i praktiken kan det innebära att man inte har någon möjlighet att använda de pengarna man har på sitt konto.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *