Vad är inflation?

 

inflation

Något som påverkar alla som sparar pengar oavsett om de vet om det eller inte är faktiskt inflationen och vad inflation faktiskt är ska vi gå igenom i den här artikeln.

 

Inflation är att värdet på pengarna minskar och även om det kan låta konstigt så sker detta i stort sett varje år och leder till att de pengar du sparat minskar i värde då värdet på pengarna vid införskaffandet var högre än det är idag.

Om man har sparat pengar framgångsrikt och använt vår guide som finns här på bästasparkontot.com om den bästa räntan så behöver man vid skrivande stund inte bekymra sig om inflationen då den inte påverkar sparandet där räntan är högre än inflationen.

Jag har stoppat pengarna i madrassen

Det är visserligen inte något som är väldigt vanligt att man använder pengar som stoppning i en madrass men uttrycket fungerar på ett sådant sätt att pengarna ligger någonstans där de inte bidrar till att du tjänar mer pengar. Om pengarna du fick i lön förra månaden ligger på matbordet under ett år så kommer värdet på de pengarna ha minskat. Det är nämligen så att varje år så kontrollerar man värdet på pengarna och vad pengarna kan köpa.

Så från ett år till ett annat så kan priserna ha stigit och då inte bara på en vara utan på till exempel en kundvagn och man räknar då ut hur mycket priserna har stigit.

 

Inflationsmålet

Sverige har ett inflationsmål på 2 % men på senare tid har detta inte hållits utan inflationen har varit lägre och under vissa år under alliansen var inflationen nästan på 0 %. Men om inflationsmålet hade hållits så hade pengarna minskat i värde med 2 % varje år. Det betyder att med ett vanligt sparkonto hos någon av storbankerna så skulle en vanlig sparare fått omkring 0,25 % i ränta på sina sparade pengar och samtidigt hade pengarna minskat med 2 %. Vilket hade betytt att pengarna på det kontot inte hade vuxit utan tvärtom hade den som sparade pengarna fått mindre varor och tjänster för samma pengar.

Så undvik att förlora pengar genom att använda det bästa sparkontot som vi har rekommenderat och om du missat detta kan du antingen besöka första sidan eller läsa guiden bästa räntan.

Du hittar även mer information om inflation genom att kolla på riksbankens video om vad som är inflation.

http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Riksbanken-Play/Vad-ar-inflation

Eller besök vår facebook sida för att se filmen. https://www.facebook.com/bastasparkontot/